TARİH ÖĞRETMENLERİNE 100. YIL ARMAĞANI  
TARİH ÖĞRETMENLERİNE 100. YIL ARMAĞANI

TARİH ÖĞRETMENLERİNE 100. YIL ARMAĞANI

Tarih öğretmenlerine verilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan eserlerin tanıtımının yapıldığı "Tarih Öğretmenlerine 100. Yıl Armağanı" töreni, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla gerçekleşti.

Millî Eğitim Bakanlığı ile Türk Tarih Kurumu arasında eğitimde iş birliği protokolü kapsamında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan tarih öğretmenlerine verilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan eserlerin tanıtımı, Millî Kütüphanede düzenlenen törende yapıldı. 
 
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Tarih Öğretmenlerine 100. Yıl Armağanı tanıtım töreninde yaptığı konuşmada Türkiye'nin eğitimde evrenselleşme, kitleselleşme evresini son yirmi yılda tamamladığını belirterek "Artık eğitimin tüm kademelerinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çocuklarımız okullarda kendilerine yer bulabiliyorlar. İlk kez okul öncesinden ortaöğretime eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları yüzde 95'in üzerine çıktı. Gerçekten bu, kolay olmadı; yetmiş yıllık bir gecikme telafi edilmiş oldu." dedi. 
 
Gelinen noktada Bakanlık olarak iki şeye önem verdiklerini ifade eden Özer, şunları söyledi: Birincisi, okul temelli bir şekilde eğitimde kaliteyi sürekli artırmak. Okullar arası başarı farkını azaltarak eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek çünkü şu anda bizim eğitim sistemimizdeki öğrenci, öğretmen sayısı toplamı, çoğu ülkenin nüfustan çok fazla. 19 milyon 150 bin öğrenci, 1 milyon 200 bin öğretmenin olduğu devasa bir eğitim işlerine sahibiz. İşte bu okullaşma oranları yüzde 95'in üzerine çıktıktan sonra birinci vazife, kaliteyi sürekli iyileştirmek. Okullarımızda kalite güvence sistemini tesis ederek her geçen gün dünden daha iyi bir noktaya taşıyabilmek... İkincisi ise sadece akademik olarak becerikli nesiller değil; kültürünü, tarihini özümsemiş,  tarihsel sorumluluğunu bilen ve bu sorumluluğu üstlenmeye hazır nesiller yetiştirmek. İşte bunun için Bakanlık olarak gerçekten tüm birimlerimizle birlikte çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz."
 
Bakan Özer, bu bağlamda geçen sene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yine Kültür ve Turizm Bakanlığıyla birlikte "Kütüphanesiz Okul Kalmasın" projesini başlattıklarını hatırlatarak yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgileri aktardı:  "İki ay gibi kısa sürede 16 bin 361 kütüphane yaptık. Yani 2021 yılı itibarıyla eğitim sistemimizde kütüphanesi olmayan tek bir okulumuz yok. Yine Kültür ve Turizm Bakanlığımızla birlikte kütüphanedeki kitap sayısını artırmak için seferberlik başlattık. Bu proje başladığı zaman kütüphanelerdeki kitap sayımız 28 milyondu; hedefimiz, 2022 yılının sonuna kadar 100 milyon kitaba sahip olan bir eğitim sistemine sahip olmaktı. Gelinen noktada 110 milyon kitap bulunan kütüphanelere sahip olduk. Yani öğretmen-öğrenci başına 1.6 kitap düşerken yıl sonu itibarıyla öğrenci başına 6.3 kitap düşmeye başladı. Kültür ve Turizm Bakanımıza çok teşekkür ediyorum."
 
20 bin tarih öğretmenine 100. yıl armağanı
Okul yöneticilerine yönelik kültür, tarih ve medeniyet bilinci seminerler serisini başlattıklarını kaydeden Bakan Özer, konuşmasını "... Çünkü her şey okulda olup bitiyor. Mayıs ayında başlattığımız üç günlük bu seminerlere 4 bine yakın okul yöneticimizi davet ettik. İnşallah, 2023 yılında tüm okul yöneticilerimizi İstanbul'da buluşturacağız ama bugünkü toplantı itibarıyla bir ayrıcalık yapacağız. Yaklaşık 20 bin tarih öğretmenimiz var VE tarih öğretmenlerimizin tamamını bu seminer kapsamına alacağız. Bunu da yine Kültür ve Turizm Bakanlığımızla birlikte yapacağız. Bugün de Türk Tarih Kurumunun üç değerli kitabını tüm tarih öğretmenlerimizle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Türk Tarih Kurumu ve desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığımıza çok teşekkür ediyorum. Projenin hayırlara vesile olmasını diliyorum." Cümleleriyle sonlandırdı.
 
Cumhuriyet'in 100. yılında tarih öğretmenlerine karşı vefa 
Protokol töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise, müzeler, kültür sanat merkezleri ve kütüphanelerde okuma alışkanlığı kazandırabilmek, farklı alanlarda teorik ve pratik eğitim sunan atölyeler gerçekleştirmek gibi projelerle çocuklar ve gençlerin bireysel gelişimlerine destek sunmayı amaçladıklarını ifade etti.
 
Ersoy, Cumhuriyet'in 100. yılının kutlanacağı 29 Ekim 2023'e kadar 68 ildeki 92 sosyal bilimler lisesinde Atatürk Kitaplığı açmayı hedeflediklerini, bu ay itibarıyla söz konusu kitaplıkların 19'unu açtıklarını bildirdi. Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokolün, tarihe sahip çıkma ve hayatını bu yola vakfetmiş öğretmenlere destek olma düşüncesinden doğduğunu belirten Ersoy, "13 Nisan 2022 yılında imzaladığımız protokolle bu düşünce eyleme dönüştürülmüş, Türk Tarih Kurumu nezdinde genç nesillerin, araştırma ve sorgulama kültürüne sahip olmasına katkıda bulunmak, tarih öğretmenlerinin mesleki ve kişisel gelişimlerine akademik destek sunmak hedefleriyle çalışmalara başlanmıştır." şeklinde konuştu.
 
Ersoy, 81 ilden 81 tarih öğretmeninin Türk Tarih Kurumu Tarih Öğretimi Destek Projesi il temsilcisi olarak belirlendiğini aktararak, "Bu öğretmenlerimiz tarih eğitimiyle ilgili yapılacak etkinliklerde illerinde koordinasyon sağlamakta ve yapılacak faaliyetlerin tarih öğretmenlerine duyurulmasına yardımcı olmakta." dedi.
Bakan Ersoy, belirtilen amaçlar doğrultusunda 2022 yılında 8 etkinlik düzenlendiğini bildirdi.
 
Tarih öğretmenlerine 3 eser dağıtılacak
Türk Tarih Kurumundan Tarih Öğretmenlerine 100. Yıl Armağanı projesi kapsamında güzel bir adım atıklarını belirten Bakan Ersoy, şunları söyledi: "Kurumumuz yayınlarından, Prof. Dr. Justin McCarthy'nin Ölüm ve Sürgün, Ord. Prof. İsmail Hakkı Uzunçarşılı'nın Osmanlı Devletinin İlmiye Teşkilatı ve Kazım Özalp'in iki ciltlik Milli Mücadele isimli eserlerini ülkemizde görev yapan yaklaşık 20 bin tarih öğretmenimize hediye diyoruz. Cumhuriyet'imizin 100. yılında tarih öğretmenlerimize karşı vefa ve minnet duygularımızı bu şekilde biraz olsun ifade edebileceğimizi umuyorum. Onların şahsında, bilginin ve bilimin kapılarını açan bütün öğretmenlerimize en kalbi şükranlarımı sunuyorum."
 
Tören; programa davetli tarih öğretmenlerine Kâzım ÖZALP'in "Milli Mücadele 1919-1922", İsmail Hakkı UZUNÇARŞILI'nın "Osmanlı Devletinin İlmiye Teşkilatı" ve Justin McCarthy'nin "Ölüm ve Sürgün" adlı eserlerinin verilmesiyle son buldu.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.