ÖĞRENCİLERİN HAYAL DÜNYASI Z-KÜTÜPHANE İLE ZENGİNLEŞTİ  
ÖĞRENCİLERİN HAYAL DÜNYASI Z-KÜTÜPHANE İLE ZENGİNLEŞTİ

ÖĞRENCİLERİN HAYAL DÜNYASI Z-KÜTÜPHANE İLE ZENGİNLEŞTİ

Okullardaki zenginleştirilmiş kütüphane (Z-Kütüphane) sayısı bin 447'ye, bu kütüphanelerden yararlanan öğrenci sayısı ise 1 milyona ulaştı. 

Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından okuma kültürünün yaygınlaştırılması, çocukların erken yaşlarda kültür ve sanat eğitimi almalarının sağlanması amacıyla ilk kez 2014'te hayata geçirilen zenginleştirilmiş kütüphane (Z-Kütüphane) sayısı ve etkinliği her geçen gün artıyor. 
Öykü atölyesi, kitap tasarlama, tiyatro ve şiir etkinlikleri, yazarlarla buluşma, imza günleri gibi sosyal etkinlik çalışmalarıyla bir kütüphaneden fazlası olan Z-Kütüphanelerde öğrencilere hem okuyup hem de hayal dünyalarını geliştirme imkânı sunuluyor. 
Öğrenciler, yaşlarına uygun renkli bir ortamda, okurken eğlenmenin ve özgürce hareket edebilecekleri ortamlarda kitaplarla buluşmanın keyfini yaşıyor. 
 
Yaklaşık 1 milyon öğrenci yararlanıyor 
Türkiye genelinde Bakanlığımıza bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde oluşturulmuş bin 447 Z-Kütüphane bulunuyor. Yaklaşık 1 milyon öğrencinin yararlandığı Z-Kütüphanelerdeki eser sayısı ise 1,5 milyonu aştı. Okullarda, Z-Kütüphanelerden sorumlu edebiyat, Türkçe ve sınıf öğretmenlerine de  "Okuma Kültürü ve Z-Kütüphane" hizmet içi eğitim seminerleri düzenliyor. 
 
47 binden fazla eser kataloglandı 
Öte yandan, Z-Kütüphanelerin tek bir platform üzerinden hem bütünleşik hem de bağımsız olarak yönetilebilmesine imkân sağlayan "Z-Kütüphane Otomasyon Sistemi" hayata geçirildi. Kayıtlı bin 447 okulun bulunduğu sistemde şu ana kadar 47 bin 799 eser kataloglandı.
 
Z-Kütüphanelerin etkileri incelendi 
Z-Kütüphanelerin çocuklar üzerindeki yansımalarını saptamak amacıyla "Z-Kütüphane Etki Analizi" çalışması gerçekleştirildi.  Yapılan araştırma sonucunda, bu kütüphanelerin okuma kültürüne katkı sağladığı, öğrencilerin de bu kütüphanelerde geçirdikleri zamanı artırdığı belirlendi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.