"ÖĞRENCİ BAŞARI ARAŞTIRMASI" VE "E-SINAV"LAR İÇİN YENİ YATIRIMLAR  

"ÖĞRENCİ BAŞARI ARAŞTIRMASI" VE "E-SINAV"LAR İÇİN YENİ YATIRIMLAR

"2020 Yılı Yatırım Programı" uyarınca eğitimde ölçme ve değerlendirme kapasitesini artırmak için 2020'de 16 milyon liralık yeni yatırım yapılacak.

Bütçeden bu yıl eğitime 11 milyar 89 milyon 400 bin liralık yatırım yapılması öngörülüyor. Bu yatırımların 16 milyonluk kısmını ölçme ve değerlendirme kapasitesini artırmak için kullanılacak.
 
2023 Eğitim Vizyonu'nda önemli bir alanı oluşturan ölçme ve değerlendirme alanına yönelik yeni yatırımların ayrıntıları belli oldu. Bu kapsamda, eğitim sistemindeki tüm sınavların amacı, içeriği, soru tiplerine bağlı yapısı ve sağlayacağı yarar bağlamında yeniden düzenleneceği, akademik başarının ölçülmesinde kullanılan ölçütlerin ve değerlendirme biçimlerinin çeşitlendirileceği, ölçme değerlendirmede süreç ve sonuç odaklı bütünleşik bir anlayışın ortaya konulacağı hedef olarak belirlenmişti. Bu çerçevede ilk adımı geçen yıl atıldı. Sınıf düzeylerinde herhangi bir notlandırma olmaksızın kararların işleyişini öğrencilerin akademik çıktıları üzerinden görebilmek amacıyla Öğrenci Başarı İzleme Araştırması yapılmaya başlandı. Bu araştırmanın yanı sıra geçen yıl farklı alanlarda kapsamlı ölçme çalışmaları da başlatıldı.
 
İlk kez Türkçe 4 beceride (okuma, yazma, konuşma ve dinleme) sınav yapıldı ve sonuç raporu kamuoyuyla paylaşıldı.
 
Öğrenci başarı araştırmalarının destekleme ve yetiştirme kurslarını kapsaması için ilave bir adım atılarak Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları (DYK) Yönergesi'nde 2019'da değişiklik yapıldı. Bu kurslarda her dönem sonunda 5. sınıftan 12. sınıfa kadar tüm seviyelerde Türkçe, matematik, fen bilimleri ve yabancı dil derslerinden izleme ve değerlendirmeye yönelik öğrenci başarı araştırması gerçekleştirildi. Bu araştırmalardan elde edilen çıktılarla yapılan analizler doğrultusunda, ölçme ve değerlendirme süreçlerini iyileştirme çalışmaları sürdürülüyor. Destekleme ve yetiştirme kurslarındaki öğrencilere yardımcı olmak için 5, 6, ve 7. sınıf seviyelerinde Türkçe, matematik, fen bilimleri, din kültürü ve ahlak bilgisi, sosyal bilgiler ve İngilizce derslerinden 2 bin 640 sorudan oluşan soru paketini de öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunuldu. 
 
Eğitimde ölçme, değerlendirme çalışmaları, bu yıl da hız kesmeden devam edecek. Bu çerçevede 2020 Yatırım Programı'nda ölçme, değerlendirme ve izleme konuları için özel başlık açıldı. Ölçme, değerlendirme, uygulamaları izleme ve geliştirme ile "Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi" çalışmaları için 10 milyon lira, elektronik sınav merkezlerinin altyapısının güçlendirilmesi için de 6 milyon lira ayrılması hedefleniyor.  
 
e-Sınav kapasitesini artıracak
Ölçme ve değerlendirme hizmetlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, 2020 yatırım programına ilişkin değerlendirmede bulundu. Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğüne özel önem verdiklerinin altını çizen Özer, 2019'da özellikle sınavlarla ilgili fiziki kapasiteyi artırmak için önemli yatırım yaptıklarını ifade etti. 81 ilde elektronik sınav yapabilme kapasitesini bu yıl önemli oranda artıracaklarını belirten Özer, şunları söyledi: "2020'de tüm il ve ilçelerimizde elektronik sınav kapasitemizi artıracağız. Planlamalarımızı yaptık. Diğer taraftan 81 ilde kurulumunu tamamladığımız ölçme değerlendirme merkezlerimizin kapasitelerini artırmaya devam edeceğiz. Bu merkezleri, özellikle kendi ulusal öğrenci başarı araştırmalarımızda kullandığımız gibi PISA ve TIMSS gibi uluslararası öğrenci başarı araştırmalarında da aktif kullanacağız." 
 
Ulusal izleme ve değerlendirme birimi kuruldu
Eğitim sisteminin tamamını sürekli izleyen ve iyileştirmeye yönelik öneriler geliştiren ulusal izleme ve değerlendirme biriminin önemine dikkati çeken Özer, şunları kaydetti: "Bakanlıkta Ulusal İzleme ve Değerlendirme Birimi kurmayla ilgili çalışmalarımız öğrenci başarı araştırmalarıyla birlikte devam ediyordu. Bu süreç tamamlandı ve birimimizi 2020 itibarıyla kurduk. Bu yıl Ulusal İzleme ve Değerlendirme Birimimizi güçlendirmek için yoğun yatırımlar yapacağız. Böylece durum tespiti için ölçme imkânlarımızın kapasitesini sürekli artırırken ölçme sonunda elde ettiğimiz verileri değerlendireceğiz ve iyileştirmeye yönelik eylem planlarımızı belirleyerek uygulamaya koyacağız. İyileşmeleri de sürekli izleyebileceğiz. Böylece eğitim sistemimiz içerisinde sürekli iyileştirme kültürünü güçlendireceğiz."

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.